Üçüncü sınıf öğrencilerimiz disiplinlerarası Doğal Denge proje kapsamında elektronik atıklar konusunu çalıştılar. Öğrencilerimiz proje kapsamında e-atıklar konulu bilgilendirici video izlediler, konu hakkında tartıştılar, evlerindeki e-atıkları gözden geçirdiler ve e-atık kodlama etkinliği yaptılar.
Hayatımızı kolaylaştıran ve keyiflendiren cihazlar, laptoplar, flat TV’ler, her sene modelini yenileyen cep telefonları, ocakta kahve pişirme yerine düğmeye basarak köpüklü Türk kahvesi hazırlayan makineler, yerleri süpüren robotlar... Teknoloji hızlı bir şekilde gelişiyor ve kendini yeniliyor, yeni ürünler ve modeller sadece gençleri değil, büyükleri de heyacanlandırıyor, eskisi bozulmadan yenisini almaya hazırız. Ne yazık ki bu tüketim E-atıkları tüm dünyada en hızlı büyüyen ev atıkları grubu haline getirmiştir, dünyada bir yılda yaklaşık 50 milyon ton civarında e-atık çıktığı tahmin edilmektedir.
Elektronik atık, kısaca E-atık, kullanım ömrünü tamamlamış tüm elektrikli ve elektronik aletlere verilen genel bir addır, örneğin bilgisayar, televizyon, kulaklık, şarj kablosu, cep telefonu, playstation, tost makinesi gibi pil ya da elektrik ile çalışan tüm aletler ve kablolar.
E-atıklar birçok zararlı maddeler içerir, örneğin kurşun, civa, lityum. Bunlar toprağa karıştığında toprakları ve yeraltı sularını kirletirler. Diğer taraftan ise altın, gümüş bakır gibi değerli metaller de içerirler. Dolayısıyla e-atıklar ev içi çöplere atılmamalı, e-atık toplama noktalarına veya e-atık geri dönüşüm tesislerine ulaştırılmalıdır. Bu nedenle önümüzdeki hafta dan itibaren her sene gerçekleştirdiğimiz e-atık toplama kampanyamıza başlayacağız. Evlerinizdeki e-atıkları okula getirerek kampanyamıza destek olabilirsiniz.