Ulu önder Atatürk, 11 Temmuz 1932’de arkadaşlarına “Dil işlerini düşünmek zamanı gelmiştir. Ne dersiniz?” diye sorar. Oradakilerin bu düşünceye katılması üzerine “Öyle ise Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti gibi bir de ona kardeş bir dil cemiyeti kuralım. Adı Türk Dili Tetkik Cemiyeti olsun.” diyerek Türk Dil Kurumu’nun temellerini atar. Ertesi gün, daha sonra adı Türk Dil Kurumu’na çevrilecek olan Türk Dili Tetkik Cemiyeti kurulur.
Bu coşku ve heyecan içerisinde Türk Dil Kurultayı yani “danışma meclisi” toplanır. Kurultaya çok sayıda bilim adamı, gazeteci, yazar, devlet adamı ve sanatçı katılır. Atatürk, kurultayı baştan sona kadar izlemiştir. Türkçenin gelişmesi, özleşmesi, zenginleşmesi yolunda Türk Dil Kurultaylarının çok önemli yeri vardır. İşte bu nedenlerle her yıl 26 Eylül Türk Dil bayramı olarak kutlanmaktadır.
Özel İzmir SEV Ortaokulu olarak bu önemli günde yazar ve devlet senfoni orkestarısı keman sanatçısı Gündüz Öğüt’ü ağırladık. Bizi kırmayıp davetimizi kabul eden Gündüz Öğüt, yalnız da değildi. Devlet Senfoni Orkestrası sanatçılarından Özge Tanrısever (keman), Betül Yıldıztekin (viyola), Başak Yalçın (viyolonsel) kendisine eşlik ederek etkinliğimize katıldı.
Gündüz Öğüt, dilin önemini vurgulayan konuşmasında Atatürk’ün dilimize kazandırdığı sözcüklerden ve dilin yazı alanındaki öneminden söz etti. Ayrıca Q klavye yerine Türkçeye uygun F klavyeden söz eden yazar, F klavye ile dünya çapında yapılan yazma yarışmalarında Türk yarışmacıların birinciliklerinin çok sayıda olduğunu vurguladı.
Kısa konuşmasının ardından müziğin de evrensel bir dil olduğunu ifade eden Gündüz Öğüt, değerli sanatçı arkadaşlarını sahneye davet etti. 15 dakika süren mini dinleti tüm öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz tarafından büyük beğeni ile izlendi. Son parça olarak “ İzmir Marşı”nı çalan sanatçılara tüm İzmir SEV ailesi marşı söyleyerek eşlik etti.